Ik droom ervan dat iedere vrouw haar cyclus begrijpt, in de positie is om haar eigen weloverwogen keuzes te maken op het gebied van vruchtbaarheid, relaties, en gezondheid & dat ze deze waardevolle schat aan informatie weer deelt met de generaties na ons...


Marlot de Jong - Cyclus coach


Hoi Ik ben Marlot, Ik ben getrouwd met mijn knappe man Albert en ik ben moeder van een mooie zoon.  Hij heeft mijn blonde haren en de bruine ogen van mijn man. I know;)


Ik weet nog goed dat ik op een van onze 1e dates met mijn man (toen nog niet mijn man uiteraard) in een gezellige strandtent vol vreugde vertelde over alles wat ik leerde tijdens mijn FAM (Fertility Awareness Method) training. Woorden als ovulatie, vruchtbaarheid, hormonen, afscheiding en menstruatie vlogen over de tafel.. Waar het hart vol van is... Wat ik toen nog niet wist is dat dit het begin van onze levensreis samen was.


In onze dating tijd was dit vooral mijn stukje en hield ik het, behalve de informatie, dicht bij mijzelf.  Ik hield mijn cyclus bij om inzicht in mijn gezondheid te krijgen. We hoefden toen nog helemaal niet na te denken over de praktische kant rondom gezinsplanning etc.

Toen we na gingen denken over trouwen, werd ook mijn cyclus en op welke manier we in ons huwelijk om wilden gaan met wel of niet zwanger worden relevant. Ik begon steeds meer met Albert te delen over waar ik in mijn cyclus was en hoe dat dan praktisch zou werken als we deze natuurlijke methode als gezinsplanner zouden gebruiken. En dat delen stopt niet. Als ik weer iets nieuws ontdek over mijn cyclus, dan zoek ik naar een moment om dit met mijn man te delen. 


 



Ik vind het erg belangrijk dat de kennis die ik deel klopt met wat de wetenschap zegt, en dat ik op de hoogte blijf van nieuwe ontwikkelingen. Daarom ben ik aangesloten bij een netwerk van FEMM trainers en medische specialisten die net als ik onder de organisatie FEMM Health vallen. Hierdoor blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.


Ik geloof dat juist de feitelijke/wetenschappelijke kant van onze cyclus onze partners aan boord kan krijgen. Het verhaal klopt namelijk gewoon, niet alleen rondom emoties, ja, die begrijpen onze geliefden ineens ook beter, maar ook ineens leren onze mannen hun eigen vrouw veel beter kennen, en krijgen ze bijvoorbeeld inzicht in waarom deze manier van gezinsplanning ook betrouwbaar kan zijn, mits je dit volgens de richtlijnen toepast.


Dus wetenschap als basis, en ik ben ook christen. Gods woord staat centraal in mijn leven. Mijn Maker, de schepper van alles. Hij kent ons door en door.  Via mijn blogs en socials wil ik samen met jou op zoek naar 'Wat zegt de bijbel eigenlijk over ons vrouw zijn?' 'Wat zegt de bijbel over onze cyclus?' En 'hoe mogen wij als christenen omgaan met gezinsplanning, hormonale anticonceptie, en onze gezondheid?' maar ook 'Wat heeft God in de schepping gelegd, wat niet per se met de wetenschap te verklaren is?'


Onze cyclus heeft geen apart hoofdstuk in de bijbel gekregen. Al hoewel, er is een hoofdstuk in Leviticus aan menstruatie in gewijd, maar dat is voor een andere keer.  Dus veel zal tussen de regels door gelezen kunnen worden. Ik zie Gods grootheid en schoonheid terug in onze cyclus. Het is bijzonder dat vrouwen de rol hebben gekregen om leven te geven, en dat alles in onze cyclus draait om conceptie: het leven doorgeven. Maar bovenal wil ik uitdragen dat weten hoe God naar onze cyclus kijkt en wat we hier zelf over weten niet onze redding zal zijn. Jezus is de weg, waarheid en het leven naar de Vader toe. Ik ben niet zo'n voorstander van het verheerlijken van onszelf, maar het eren van onze Maker die ons geschapen heeft zoals we zijn. Niet onze vrouwelijkheid als god te maken, maar wel om het avontuur aan te gaan om onze Maker beter te leren kennen. 


Liefs Marlot

Wil je meer weten over mij en de FEMM methode? luister dan deze podcast

WAAROM OVARIE

Tot ik 22 was wist ik vrijwel niets over mijn cyclus. Ik wist ongeveer wanneer mijn menstruatie begon, en zorgde dat ik rond die tijd tampons bij me had. In de 2e klas hadden we wel wat seksuele voorlichting gehad, maar ik kan me niet herinneren dat de vrouwelijke cyclus besproken is. Ook had ik de handleiding van het tampondoosje gelezen. Tot zover ging mijn kennis over mijn cyclus.  Toen ik een wetenschappelijk artikel van FEMM las over de cyclus van de vrouw viel ik van de ene in de andere verbazing.  


Waarom wist ik dit niet? Waarom heb ik dit niet op school geleerd, of in de kerk of thuis? Een ding stond vast: ik wilde alles weten en begrijpen, en ik wilde dit aan andere vrouwen doorgeven. Want dit was fascinerend. Niet meer alleen van menstruatie naar menstruatie, maar vol verwondering wat er iedere fase in mijn cyclus plaatsvond. Ik ben nog steeds verwonderd hoe mijn cyclus iedere maand weer werkt en wil jou dolgraag meenemen in dit proces, zodat jij ook mag gaan ontdekken hoe mooi God jouw cyclus bedacht heeft als alles in balans is. 



Ik wil ook mijn cyclus leren begrijpen

INFORMED CONSENT -  Dit is hoe ik werk

Informed consent, of in andere woorden, een weloverwogen keuze maken op basis van juiste informatie. Dat is de basis waaruit ik werk. Ik vind het belangrijk dat je weet welke gezondheidsopties je hebt en dat je je eigen keuzes daarop baseert. De basis daarvoor is wat mij betreft informatie. Weten hoe je cyclus werkt, en hoe je hormonen veranderen tijdens je cyclus. Mijn cursus geeft je een springplank van waar jij zelf de volgende stappen in je gezondheid kan zetten. Mijn doel is dat je na de cursus nog beter in staat bent om weloverwogen keuzes te maken over hormonale anticonceptie, zwanger zijn, bevallen, gezinsplanning, borstvoeding geven, voeding en hoe je je gezondheid ter sprake kan brengen met je partner en anderen om je heen.



FEMM Fertility Education en Medical Management

opleiding

In 2015 heb ik de FEMM teacher training via FEMM Health gevolgd. FEMM health is een NGO (non-profit organisatie) die verbonden is aan het Reproductive Health Research Institute (RHRI). Via FEMM blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de cyclus en hormonen. Ik ben verbonden aan een netwerk van FEMM docenten. We stellen vragen en leren van elkaar. Daarnaast is er een netwerk van artsen aan FEMM verbonden. In samenwerking met het RHRI heeft FEMM het FEMM protocol ontwikkelt dat gebruikt wordt om vrouwen daadwerkelijk verder te kunnen helpen als daar noodzaak toe is. Op dit moment zijn er nog geen Nederlandse artsen aan FEMM verbonden, maar ieder jaar wordt de lijst van medische specialisten uitgebreid. 

Ik wil de cursus volgen