Je cyclus en gezondheid

Biologisch gezien zijn we gemaakt om voort te planten, en daarom hebben vrouwen een menstruatiecyclus. 

Daarom wordt onterecht gedacht dat je cyclus tracken alleen interessant is als voorbehoedsmiddel of om zwanger te worden.. 

Maar wist je dat je cyclus heel veel waardevolle informatie over je gezondheid geeft?


Alles in je menstruatiecyclus draait om ovulatie. Ovulatie kan alleen maar plaatsvinden als alle hormonen die betrokken zijn bij je cyclus hun ideale niveaus halen. Gebeurt dit niet, dan zal ovulatie niet (of slecht) lukken en stagneert ook je volgende cyclus.

In de eerste helft van je cyclus is oestrogeen dominant.
In de tweede helft van je cyclus is progesteron dominant.

Voor een ovulatie heb je voldoende oestrogeen nodig.
Voor een zwangerschap heb je voldoende progesteron nodig.

Zonder goede ovulatie zal je niet voldoende progesteron aanmaken.

Ovuleer je helemaal niet? Dan "arriveer" je sowieso niet in de tweede helft van je cyclus (de luteale fase). Soms is er een doorbraakbloeding, waardoor het lijkt alsof je menstrueert.

Helaas herhaalt zo'n patroon zich vaak cyclus na cyclus en heeft je lijf een (soms een klein) zetje nodig om weer in de juiste balans te komen.

"Het draait dus toch om een zwangerschap" hoor ik je denken.
Lees even verder. Want alhoewel dit biologisch wel klopt: Er is nog veel meer waardevols aan je cyclus.

Oestrogeen en progesteron hebben gezondheidsvoordelen.


Oestrogeen is activerend: Je voelt je positief, ervaart minder stress, je bent optimistischer en vol energie. Je lichaam reageert actief op oestrogeen. Botvorming wordt versterkt, hersencellen worden gestimuleerd en aderen verwijden wat de bloedstroom verhoogt.

Progesteron werkt ontspannend en herstellend: Het geeft een goed gevoel van verzadiging, rust, ontspanning, passiviteit en slaperigheid. Daarnaast heeft het een herstellend effect op je lichaam. Je bloedsuiker normaliseert, je hersencellen kunnen genezen, je aderen gaan terug naar normaal, en de botvorming dat ontstaan is door oestrogeen wordt in stand gehouden.

 

Een logische conclusie is dat een tekort aan oestrogeen en progesteron zorgt voor een tegenovergesteld effect. Bijvoorbeeld botontkalking en angstige gevoelens. Je cyclus heeft een directe invloed op je gezondheid.
 

Je cyclus is dus je eigen gezondsheidsindicator. Het kan zelfs een vroeg stadium van chronische ziektes aankaarten. Dus juist ook voor vrouwen die niet in praktische zin na hoeven te denken over vruchtbaarheid is het zo belangrijk dat je weet of je ovuleert. Het enige verschil is dat je doel anders is. Namelijk je gezondheid tracken

 

Natuurlijk moet je wel weten waar je naar moet kijken.

Door je cyclus iedere dag te tracken krijg je inzicht in je gezondheid.

Je krijgt inzicht in je hormonale niveaus.

Je leert of je cyclus de juiste lengte heeft, hoe je een goede ovulatie kan herkennen en wat jouw cyclus patroon is.

Dit kan je vervolgens gebruiken om de juiste hulp in te schakelen.

 

Soms is alleen een levensstijl aanpassing die je zelf kunt maken voldoende.

Andere keren heb je een professional nodig in de reguliere of alternatieve zorg om je cyclus weer op de rit te krijgen. 

 

Hoe je ook aan de slag wilt met je gezondheid: Je mag verwachten dat je na ongeveer drie cycli verbetering in je cyclus gaat opmerken. Is dit bij jou niet zo? Dan is dat een goede indicator om je zorgplan aan te passen. Het fijne van je cyclus bijhouden is dat je een heldere baseline hebt, en ook kan zien of de zorg waar je in investeert je ook brengt wat je hoopt. Dit scheelt je veel kostbare tijd en geld.

 

In de Ovarie cursus: leer je menstruatiecyclus kennen leer je te onderscheiden wat normaal is en wat niet.  Je leert je eigen cyclus in kaart te brengen volgens de FEMM Methode, en om dit te interpreteren.  Door deze waardevolle informatie die je lichaam iedere maand opnieuw geeft, te noteren, wordt je een welgeinformeerde vrouw die haar eigen gezondheidsmanager is.