Veelgestelde vragen

Past de ovarie academy bij mij?

Ik gebruik nu (hormonale) anticonceptie zoals de pil, spiraal of koperspiraal, Kan ik meedoen aan de cursus?

Je bent zeker welkom om mee te doen. Weet alleen wel dat je de theorie nog niet in de praktijk zal zien, omdat je cyclus nu gereguleerd wordt door de (hormonale) anticonceptie. Het kan helpen om een beslissing te maken of je door wilt gaan met je huidige methode, of wilt overstappen naar een natuurlijke manier van het managen van je vruchtbaarheid.

Ik ben single, is de cursus interessant voor mij?

Absoluut! Je cyclus is zoveel meer dan zwanger worden. Je leert hoe je een gezonde cyclus kan herkennen. Twee van de drie modules gaan niet over anticonceptie. Natuurlijk wordt er wel naar zwanger worden verwezen, omdat in de kern, de reden voor ovulatie hoofdzakelijk voortplanting is, maar we weten inmiddels ook dat ovulatie een teken van gezondheid is.

Mijn partner wil ook meedoen, kan dat?

Wat leuk dat hij hier ook geinteresseerd in is. Het is heel tof als hij ook meedoet. Ik denk zelfs een grote reden van succes als je dit avontuur samen met je partner aangaat. Hij kan de cursus samen via jou account meekijken.

Ik ga binnenkort bevallen/ben net bevallen. Wanneer zal ik mij aanmelden?

Dat is helemaal aan jou. Als je exclusief borstvoeding geeft kan je cyclus een hele tijd wegblijven. Als je geen borstvoeding geeft wordt je ovulatie niet uitgesteld en zou je vanaf 2 weken post partum je cyclus moeten gaan monitoren.

Speciaal voor deze periode heb ik de cursus 'vruchtbaarheid na je bevalling' gemaakt.

Ik geef borstvoeding, wil nu niet zwanger worden, maar mijn cyclus is nog niet terug. Wanneer is een goed moment om de cursus te volgen?

Dat hangt van een aantal factoren af:

1.Behoefte aan intimiteit: Zodra je weer seksueel actief bent, loop je risico om zwanger te raken. Je ovuleert voordat je menstrueert.
2. Leerstijl: Vind je het fijn om te weten wat je te wachten staat voor als je cyclus terug komt? Dan is nu al een goed moment. Maar als je liever de theorie volgt terwijl je het ook in de praktijk kan gaan oefenen, dan kan je ook nog even wachten.
3. Je merkt Vruchtbaar cervixslijm op: Cervixslijm geeft je een indicatie dat je cyclus weer op gang komt. En dat je wellicht binnenkort gaat ovuleren. Hoe snel het proces van de eerste keer cervixslijm tot de eerste ovulatie gaat wisselt van moeder tot moeder.

Speciaal voor deze periode heb ik de cursus 'vruchtbaarheid na je bevalling' gemaakt.

Is de cursus ook geschikt voor tienermeisjes?

Dat hangt heel erg van het tienermeisje af. Waar ze staat, wat ze wil weten etc. Voor de toekomst hebt ik het verlangen om een cursus speciaal voor deze prachtige meiden te maken.

Tot die tijd: Volg zelf de cursus en beoordeel of deze cursus geschikt is voor haar. Of deel je kennis met deze nieuwe generatie op een manier die wel past.

Ik ga richting de menopause. Is deze cursus voor mij?

De menopause is begonnen als je laatste menstruatie een jaar lang is uitgebleven. De gemiddelde leeftijd hiervoor ligt op 52. De tijd hier naar toe heet de perimenopause. In deze fase zijn je hormonen langzaam aan het veranderen. Dit kan een proces van jaren zijn. Voor iedere vrouw begint dit op een ander moment. Mijn cursus is er niet op gericht om je te begeleiden in dit proces. maar het kennen van je cyclus geeft wel inzicht in hoe je cyclus nu is, waar je staat qua hormonen en welke hulp je wilt. Het boek ' De overgang van 'José Rozenbroek' is een aanrader!

Wat als ik ontdek dat ik een hormonale onbalans heb?

Allereerst wil je achterhalen of je de oorzaak van de onbalans kan ontdekken. Komt dit door bepaald medicijngebruik? Heb je onder of overgewicht? Soms kan een lifestyle wijziging voldoende zijn om je cyclus weer in balans te brengen. Maar soms is medische interventie nodig om je hormonen weer 'op de rit' te krijgen. FEMM heeft een medisch protocol ontwikkeld die opgeleide artsen inzetten om jouw cyclus vanuit de basis te herstellen. Helaas zijn er nu nog geen Nederlandse artsen die werken volgens het FEMM protocol, maar FEMM dokters zijn wel bereid om samen met jouw arts samen te werken. Neem contact met me op als je hier meer over wilt weten of kijk op www. femmhealth.org

Mijn cyclus is helemaal niet regelmatig, is deze cursus voor mij geschikt?

Ja zeker, je gaat in de cursus ontdekken hoe je cyclus werkt, welke hormonen wanneer welke rol vervullen tijdens je cyclus, en je gaat beter begrijpen waarom je cyclus onregelmatig is. Soms is nodig om hier verdere medische expertise bij te krijgen.

Ik heb PCOS. Ga ik bij jou meer leren hoe ik hier mee om kan gaan?

PCOS is een hormonale onbalans. Wil je beter begrijpen hoe je cyclus zou moeten werken, dan kan ik je helpen. Ook kan het je helpen om te besluiten welk gezondheidstraject je in wil gaan. Maar ik ben geen arts, en mijn cursus is er niet op gericht om 1:1 te helpen bij het herstel van PCOS. Wat ik wel kan doen is je koppelen aan een FEMM arts die je echt verder kan helpen. (Hiervoor hoef je niet perse de cursus gevolgd te hebben) Neem gerust contact met me op als je hier meer over wilt weten

Wat is de FEMM Methode

Wat is FAM

FAM staat voor Fertility Awareness Method. Het is een verzamelnaam voor verschillende methodes die een natuurlijke manier van je cyclus managen aanbieden. Alle methodes zijn gebaseerd op dezelfde wetenschappelijke informatie. FEMM is een van deze methodes.

Wie is FEMM

FEMM is de NGO die de FEMM methode heeft ontwikkeld. Wat FEMM uniek maakt is dat ze niet alleen focust op wel of niet zwanger worden, maar juist ook op gezondheid. Daarom is FEMM ook interessant voor vrouwen die niet in de levensfase van kinderen krijgen zitten. Naast het geven van cursussen, biedt FEMM een netwerk van FEMM dokters die vrouwen met cyclus problemen helpen om hun cyclus te herstellen

Wat is de FEMM Methode

De FEMM methode bestaat uit het observeren van biomarkers, het bepalen of je afscheiding vruchtbaar is en LH testen (ovulatie testen).

Wat zijn LH testen

LH testen worden ook wel ovulatie testen genoemd. LH neemt 24-36 uur voor ovulatie toe. Het bevestigt je piek vruchtbaarheid en helpt om ovulatie te bepalen. Het helpt hormonale activiteit in een verwarrende cyclus te identificeren en het kan betrouwbaar worden uitgevoerd met behulp van urineonderzoek thuis.

LH testen op zichzelf zijn niet heel betrouwbaar. Maar in combinatie met je vruchtbare afscheiding bevestig je je ovulatie.
Op het internet gaan heel wat tips rond hoe je de LH testen in kunt zetten. Maar in de cursus leer ik je hoe je deze testen efficient in kunt zetten. En wanneer dit wel/niet behulpzaam is.

Wat is afscheiding precies?

Afscheiding is alles wat wordt afgescheiden uit je reproductieve systeem.
Een van de type afscheidingen is cervixslijm.

Cervixslijm wordt afgescheiden door je baarmoederhals. Dit gebeurt onder invloed van je hormonen.
Cervixslijm gestimuleerd door oestrogeen is te vergelijken met rauw eiwit.
Cervix slijm gestimuleerd door progesteron geeft een droge sensatie.
Je cervixslijm geeft samen met je andere biomarkers informatie over waar je in je cyclus bent.

Waarom maakt de FEMM Methode geen gebruik van BBT (temperaturen)

Zo’n 12 tot 24 uur na de eisprong stijgt (onder invloed van het hormoon progesteron) de temperatuur van 0.3 tot 0.5 graden Celsius. Voor een betrouwbaar resultaat moet temperaturen gelijk nadat je wakker wordt, op het zelfde moment naar bed gaan een geen onderbrekingen tijdens je slaap hebben. Dit is niet altijd haalbaar. Denk maar aan nachtdiensten, kleine kinderen die 's nachts wakker worden etc.

FEMM leert je hoe je met je afscheiding + LH testen je ovulatie in kaart kunt brengen. Als je het temperaturen wilt toevoegen kan dit uiteraard wel.

Is de FEMM Methode betrouwbaar?

Je doelt denk ik op wat de kans is op een zwangerschap als je zonder anticonceptie, maar volgens de FEMM richtlijnen seks hebt.

Heel kort door de bocht: 92%-98% betrouwbaar bij typisch gebruik. (Dit percentage houdt al rekening met menselijke fouten.)

Afhankelijk van de type hormonale anticonceptie bereik je een betrouwbaarheid van 92%-99,95%.

Zo zie je: geen een methode heeft een 100% betrouwbaarheid. Behalve algehele seksuele onthouding. Maar of dat gezond voor jou en je relatie is..

Via de FEMM methode leer je wanneer je vruchtbaar bent. Dit geeft inzicht wanneer je. wilt onthouden of een barriere methode wilt gebruiken.

Waar kan ik meer leren over de research achter de FEMM methode?

De FEMM whitepaper geeft een overzicht van het onderzoek achter FEMM en gelijkwaardige methodes. Deze kan je vinden op de website www.femmhealth.org